Nyheter inom geodesi - Nyhetsbrev oktober 2024
Lantmäteriets geodesienhet informerar om kurser, seminarier och andra evenemang samt rapporterar om aktuella händelser inom geodesiområdet.
GNSS/Swepos-seminariet 7 november
Seminariet vänder sig till dig som är intresserad av Swepos, det nationella nätet av fasta referensstationer, och utvecklingen inom satellitpositionering. Det hålls i form av ett webbinarium kl. 9–16.
Årets seminarium handlar om de förbättringar och uppdateringar som Swepos gör för att anpassa sig till nya satellitsystem och signaler. Vi diskuterar också hur vi kan hantera störningar som påverkar GNSS-mätning. Du får höra om forskning och utveckling inom området och se exempel på hur noggrann positionering med GNSS används i praktiken.
Se hela programmet på Lantmäteriets webbplats. Webbinariet är avgiftsfritt.
Anmälan görs via Lantmäteriets lärplattform (nytt fönster). Logga in med BankID. Klicka på Kurskatalog och sök efter GNSS/Swepos-seminarium.
Mätning med nätverks-RTK i svåra miljöer underlättas om alla tillgängliga satellitsystem används.
Swepos slutar producera filer i rinex 2-format vid nyår
Vid årsskiftet 2024/2025 slutar Swepos att producera nya rinex 2-filer; det gäller både timfiler och dygnsfiler. Alla rinex 2-filer till och med 31 december 2024 kommer att vara fortsatt tillgängliga i vårt arkiv.
Swepos har lagrat data i rinex 3-format sedan 2018. De filerna innehåller data för fler satellitpositioneringssystem och GNSS-signaler, och det är tydligare definierat vilken typ av observationer som är sparade i filerna. Vi uppmanar alla användare av Swepos Efterberäkning och Swepos Rinex-data – dygnsfiler att gå över till rinex 3 så snart som möjligt.
Nyheter från Lantmäteriets geodesienhet
Licentiatavhandling om regionala realiseringar av det internationella höjdsystemet
I slutet av september försvarade Anders Alfredsson, geodet på Lantmäteriet och industridoktorand vid Högskolan i Gävle, framgångsrikt sin licentiatavhandling.
Avhandlingen diskuterar olika metoder för regional realisering av det internationella referenssystemet i höjd inom Norden och Baltikum. Arbetet med ett internationellt referenssystem i höjd, med en globalt anpassad referensnivå, har diskuterats under lång tid. Under senare år har arbetet intensifierats och referenssystemet kan nu realiseras. En gemensam global referensnivå innebär att det blir möjligt att utbyta höjdinformation och göra jämförelser mellan olika kontinenter, vilket är en förutsättning för internationella studier som omfattar höjdinformation.
Avhandlingen finns att läsa via DiVA (nytt fönster).
Utredning om koordinatbestämda fastighetsgränser
Sedan början av året pågår en utredning om koordinatbestämda fastighetsgränser på uppdrag av regeringen. Utredningen ska undersöka förutsättningarna för ett system där fastighetsgränser i första hand bestäms genom koordinater och lämna förslag på hur ett sådant system skulle kunna införas.
Tina Kempe, geodet på Lantmäteriet, deltar som expert i utredningen. Särskild utredare är Lantmäteriets tidigare generaldirektör Bengt Kjellson.
Mer information finns på utredningens webbplats (nytt fönster).
Lantmäteriet vinner pris för bästa presentation på ION GNSS+ 2024
ION GNSS+ är världens största årliga GNSS-konferens, anordnad av Institute of Navigation (ION) i USA. Konferensen erbjuder en värdefull plattform för Lantmäteriet att hålla oss uppdaterade om den senaste utvecklingen inom satellitpositionering.
Lantmäteriet deltog i år på ION GNSS+ 2024 med en presentation om övervakning av GNSS-signalstörningar i Swepos-nätet. Presentationen hölls av Kibrom Ebuy Abraha, som även fick utmärkelse för bästa presentation i föreläsningssessionen.
Kommande utbildningar och seminarier
Information om Lantmäteriets kommande utbildningar och seminarier kommer att finnas i Lantmäteriets lärplattform (nytt fönster), där du efter inloggning kan söka reda på dem i plattformens kurskatalog. För närvarande håller kursutbudet inom GNSS-området på att ses över.
- 7 november 2024: GNSS/Swepos-seminariet; webbinarium.
- 12 november 2024: Geodesi och referenssystem; distansutbildning för dig som vill få en teoretisk förståelse för vad geodesi och referenssystem är och hur dessa tillämpas.
- 13 november 2024: Koordinattransformationer och Gtrans; distansutbildning för dig som vill lära dig mer om koordinattransformationer och att använda Gtrans, Lantmäteriets programvara för koordinattransformationer.
- Löpande: HMK: Detaljmätning med GNSS; webbutbildning anpassad för självstudier, för dig som är intresserad av vad som påverkar kvaliteten vid GNSS/RTK-mätning. Utbildningen är tänkt som ett lättillgängligt komplement till handboken HMK – GNSS-baserad detaljmätning 2021.