Nyheter inom geodesi - Nyhetsbrev november 2022
Lantmäteriets geodesienhet informerar om kurser, seminarier och andra evenemang samt rapporterar om aktuella händelser inom geodesiområdet.
Händelser i världsarvet Struves meridianbåge
Vy över Alta, från Lille Raipas som är en av världsarvspunkterna i Struves meridianbåge.
Den internationella kommitté som samarbetar om världsarvet Struves meridianbåge har haft möte i Alta, Norge, 20–21 september 2022. För närvarande sker arbetet i kommittén utan kontakt med Ryssland och Belarus och dessa stater var inte närvarande vid kommittémötet. Vid mötet valdes Sverige till nytt ordförandeland med Thomas Eiderman från Lantmäteriet som kommitténs ordförande 2022–2024.
Lantmäteriet har lånat ut den teodolit tillverkad av Littmann i Stockholm 1834 som användes för horisontalvinkelmätningarna i Tornedalen 1846–1850 till Tornedalens museum i Torneå. Mätinstrumentet är en av höjdpunkterna i utställningen ”Ditt världsarv” (nytt fönster) som pågår 15 september 2022–8 januari 2023.
Lantmäteriet har även medverkat vid avslutningsseminariet för Interreg Nord-projektet ”Norra delarna av världsarvet Struves meridianbåge” (nytt fönster) i Torneå 14 september 2022. Det finns en upptagning av seminariet (nytt fönster), där världsarvssamordnare Dan Norin 48:50–1:17:00 in i sändningen ger en presentation om världsarvet i Sverige.
En teodolit som tillverkades av Littmann i Stockholm år 1834. Den har använts vid horisontalvinkelmätningarna i Tornedalen 1846-1850.
Internationellt GNSS-seminarium i Stockholm med prominenta gäster och firande
8 december 2022 hålls ett internationellt halvdagsseminarium på Sjöhistoriska museet i Stockholm för att fira Radionavigeringsnämnden (RNN) 70 år. RNN bildades 1950 och fungerar som ett nätverk inom positionering, navigering och tid (PNT) samt tillämpningar inom dessa områden, som idag ofta är baserade på GNSS.
Eftermiddagsseminariet hålls på engelska med medverkan av prominenta föredragshållare från bl.a. USA och EU. Dagen avslutas med en middag på Nybohovs restaurang. Seminariet är öppet och utan kostnad för alla, men det tas ut en avgift för att delta på middagen för deltagare som inte tidigare har varit knutna till nämnden. Anmäl dig till seminariet (nytt fönster).
GNSS/Swepos-seminariet i Gävle
Lantmäteriets GNSS/Swepos®-seminarium fortsätter att samla stor publik. 10 november var det runt 400 personer som följde årets upplaga på distans. Ur programmet kan vi nämna användning av nätverks-RTK som stöd för synskadade och ett examensarbete om Beidous påverkan på kvaliteten vid mätning med Swepos nätverks-RTK i svåra miljöer. Det fyrtiotal deltagare som fanns på plats i Gävle fick även möjlighet att bekanta sig närmare med Swepos-driften och instrument för tyngdkraftsmätning.
Kommande kurser och seminarier
Information om Lantmäteriets kommande kurser och seminarier kommer att finns i Lantmäteriets lärplattform (nytt fönster), där du efter inloggning kan söka reda på dem i plattformens kurskatalog. För närvarande håller kursutbudet inom GNSS-området och om transformationsprogramvaran Gtrans på att ses över.
- 8 december 2022: Radionavigeringsnämndens 70-årsfirande; halvdagsseminarium med efterföljande middag, Stockholm.
- Våren 2023: Koordinatsystem; kurs som ger en helhetsbild när det gäller koordinatsystem och transformationer.
- Våren 2023: Positionsbestämning med RTK; kurs som ger grundläggande kunskap om GNSS och satellitbaserad lägesbestämning med höga noggrannhetskrav.
- 24–26 maj 2023: Euref-symposiet, Göteborg.
- 3–7 juli 2023: 2023 Glacial Isostatic Adjustment Training School (nytt fönster); sommarskola om jordens rörelse och förändringar i ismassan, Gävle.
- Löpande: ”HMK: Detaljmätning med GNSS”; webbutbildning anpassad för självstudier, för dig som är intresserad av vad som påverkar kvaliteten vid GNSS/RTK-mätning. Utbildningen är tänkt som ett lättillgängligt komplement till handboken HMK – GNSS-baserad detaljmätning 2021.