Nyheter inom geodesi - Nyhetsbrev februari 2024
Lantmäteriets geodesienhet informerar om kurser, seminarier och andra evenemang samt rapporterar om aktuella händelser inom geodesiområdet.
Ett år kvar av riksgränsöversynen
Den svenska gränskommissionen vid Lantmäteriet för översynen av riksgränsen mellan Sverige och Norge 2020–2024 inriktar sig nu på att dokumentera arbetet. Tillsammans med kollegorna på norska Kartverket har nu i stort sett samtliga riksrösen och andra gränsmärken restaurerats och mätts in noggrant med GNSS-teknik. Inför 2024 återstår huvudsakligen röjning av några mil gränsgata.
– Fältarbetet har fungerat bra. Visst har vi haft lite utmaningar genom åren såsom pandemin och logistikproblem, men det mesta har löst sig på bästa sätt, mycket tack vare bra arbetsledare och medarbetare, säger Michael Munter, projektledare för fältarbetet hos Lantmäteriet.
Mer information om riksgränsarbetet finns på Lantmäteriets webbplats, tillsammans med en trevlig liten film från fältarbetet. Utbildningsradion har också gjort ett tv-inslag i föreläsningsform (nytt fönster).
Fyra år med det nya civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik
Höstterminen 2020 började de första studenterna på det nya femåriga civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik vid Högskolan i Gävle. Programmet är en tekniskt inriktad geodatautbildning som fokuserar på insamling, analys och visualisering av geodata. Även hållbar utveckling och programmering är viktiga på utbildningen. Studenterna kan specialisera sig mot antingen tekniskt lantmäteri (t.ex. geodesi, fotogrammetri, datainsamling, osäkerhetsteori och geodetisk infrastruktur) eller mot geografiska informationssystem (t.ex. GIS-analys, applikationsutveckling, avancerad datateknik och AI).
Fredrik Zetterquist och Jonas Ågren är utbildningsledare för civilingenjörsprogrammet.
Foto: Mohammad Bagherbandi
De första studenterna har nu hunnit fram till årskurs 4 och kommer att ta sin civilingenjörsexamen i juni 2025. För närvarande går ca 5–15 studenter i varje årskull.
– Det har varit en utmaning att starta en helt ny civilingenjörsutbildning, inte minst att rekrytera studenter, säger Jonas Ågren, en av utbildningsledarna för programmet.
Nu är det dags för en ny ansökningsomgång. Sista anmälningsdatum är 15 april och högskolan hälsar alla intresserade välkomna att söka!
Mer information om utbildningar inom geodata och lantmäteriteknik vid Högskolan i Gävle
- Civilingenjörsprogrammet i lantmäteriteknik (nytt fönster).
- Lantmätarprogrammet med teknisk inriktning (nytt fönster).
- Lantmätarprogrammet med ekonomisk/juridisk inriktning (nytt fönster).
Nytt upplägg för utbildningar i koordinatsystem
Upplägget för Lantmäteriets utbildningar inom koordinatsystem har ändrats. Det kommer dels hållas en utbildning som ger grundläggande kunskaper om geodesi och referenssystem, dels en utbildning om koordinattransformationer och Gtrans (Lantmäteriets programvara för koordinattransformationer). ”Geodesi och referenssystem” ges som distansutbildning i föreläsningsform. ”Koordinattransformationer och Gtrans” ges som distanskurs med en blandning av föreläsningar, demonstrationer och praktiska användarövningar.
Kommande utbildningar och seminarier
Information om Lantmäteriets kommande kurser och seminarier kommer att finns i Lantmäteriets lärplattform (nytt fönster), där du efter inloggning kan söka reda på dem i plattformens kurskatalog. För närvarande håller kursutbudet inom GNSS-området på att ses över.
- 6 mars 2024: Geodesi och referenssystem; distansutbildning för dig som vill få en teoretisk förståelse för vad geodesi och referenssystem är och hur dessa tillämpas.
- 7 mars 2024: Koordinattransformationer och Gtrans; distansutbildning för dig som vill lära dig mer om koordinattransformationer och att använda Gtrans, Lantmäteriets programvara för koordinattransformationer.
- Löpande: HMK: Detaljmätning med GNSS; webbutbildning anpassad för självstudier, för dig som är intresserad av vad som påverkar kvaliteten vid GNSS/RTK-mätning. Utbildningen är tänkt som ett lättillgängligt komplement till handboken HMK – GNSS-baserad detaljmätning 2021.