Nyheter inom geodesi - Nyhetsbrev december 2023
Lantmäteriets geodesienhet informerar om kurser, seminarier och andra evenemang samt rapporterar om aktuella händelser inom geodesiområdet.
Framåtblickar och historiska inslag på GNSS/Swepos-seminariet
Efter en tid med pandemi och seminarier i begränsade format kunde åter ett tvådagars GNSS/Swepos-seminarium hållas 24–25 oktober 2023. Seminariet hölls på plats i Gävle med ca 90 deltagare. Seminariet gav många uppdateringar om den nationella geodetiska infrastrukturen och ett par pass var speciellt fokuserade på drönare och autonoma fordon. Det gavs även möjlighet att träffa instrumentleverantörerna av GNSS-utrustning samt att beskåda den utställning med gamla GNSS-mottagare som var uppställd med anledning av att Swepos firar 30-årsjubileum under 2023.
Vid utställningen under GNSS/Swepos-seminariet visades GNSS-mottagare som genom åren har använts på Swepos-stationerna samt GPS-mottagaren WM101 från Wild-Magnavox som användes 1987–1992 för statisk mätning. Foto: Dan Norin.
Milan Horemuž befordrad till professor på KTH
Milan Horemuž har under hösten blivit befordrad till professor i geodesi på KTH i Stockholm. Milan fick sin doktorstitel 1996 i hemlandet Slovakien med den geodetiska avhandlingen ”Design of new reference system for Slovakia”. Han har sedan dess varit verksam på KTH i ett flertal roller. Befordran följer på ett mångårigt engagemang och ansvar för geodesiutbildningen och geodesiverksamheten på KTH.
Utbildning inom geodesi och geoinformatik på KTH ges inom civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad med inriktningen Geografisk IT. Denna inriktning är en av fem inriktningar som studenterna kan välja efter den andra årskursen. Efter den tredje årskursen fortsätter studenterna som vill inrikta sig på geodesi med det tvååriga masterprogrammet Transport och geoinformatik, vilket även är sökbart för andra studenter.
Mer information om geodesi- och geoinformationutbildning på KTH
- Civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad (nytt fönster)
- Inriktningen Geografisk IT (nytt fönster)
- Tvåårigt masterprogram, Transport och geoinformatik (på engelska, nytt fönster)
Beidou för nätverks-RTK-mätning
Det europeiska satellitnavigeringssystemet Galileo lades till i Swepos Nätverks-RTK 2018 och sedan några år arbetas det med att inkludera det kinesiska Beidou. Förbättringar och anpassningar har behövts i såväl IT-miljön, som i specifik programvara och av utrustningen på Swepos-stationerna. Målet är att lansera Beidou i nätverks-RTK-tjänsten i början av 2024, och det finns redan nu möjlighet att testa mätning med Beidou.
En undersökning av Beidous påverkan på kvaliteten vid nätverks-RTK-mätning i svåra miljöer har utförts som ett examensarbete vid Högskolan i Gävle av Emil Mårtensson (nytt fönster).
Baltic Sea Chart Datum 2000 är lanserat
Baltic Sea Chart Datum (BSCD) 2000 har lanserats. Det är en realisering av det europeiska höjdsystemet EVRS (realiserad med en geoidmodell) för sjöfarten i Östersjön. BSCD2000 ansluter längs kusten till omkringliggande länders höjdsystem. Mer information finns i Release note från International Hydrographic Organization (pdf, på engelska, nytt fönster).
Läs om BSCD2000 på Baltic Sea Hydrographic Commissions webbplats (på engelska, nytt fönster).
Ny ordförande i IAG:s kommission 3
Rebekka Steffen, som är geodet vid Lantmäteriets enhet för geodetisk infrastruktur, har utsetts till ordförande för IAG:s (International Association of Geodesy) kommission 3 under perioden 2023–2026. Kommission 3 (på engelska, nytt fönster) arbetar med frågor som rör jordens rotation och geodynamik, som är viktiga bland annat för de geodetiska referenssystemens förvaltning.
Kommande kurser och seminarier
Information om Lantmäteriets kommande kurser och seminarier kommer att finns i Lantmäteriets lärplattform (nytt fönster), där du efter inloggning kan söka reda på dem i plattformens kurskatalog. För närvarande håller kursutbudet inom GNSS-området på att ses över.
- Våren 2024 (lunch-lunch): Koordinatsystem; distansutbildning som ger en helhetsbild kring koordinatsystem och transformationer.
- Våren 2024 (halvdag): Gtrans; distansutbildning för dig som vill lära dig att använda Gtrans, Lantmäteriets programvara för koordinattransformationer.
- Löpande: ”HMK: Detaljmätning med GNSS”; webbutbildning anpassad för självstudier, för dig som är intresserad av vad som påverkar kvaliteten vid GNSS/RTK-mätning. Utbildningen är tänkt som ett lättillgängligt komplement till handboken HMK – GNSS-baserad detaljmätning 2021.
God jul och gott nytt år!
Vi på Lantmäteriets enhet för geodetisk infrastruktur önskar alla en god jul och ett gott nytt år!