Geodatarådet - Nyhetsbrev oktober 2024
Geodatarådet och arbetet med handlingsplanen
Hösten är här och arbetet i Geodatarådet med dess arbetsgrupper och nätverk är i full gång. I detta nyhetsbrev fokuserar vi på de fyra nätverken, vår vision för geodataområdet 2040 – från ord till handling, och en rapport om insamling från luften.
Ny uppdragsledare vid Geodatarådet
Magnus Forsberg, tidigare uppdragsledare vid Geodatarådet, har från och med den 1 september övergått till en ny tjänst inom Lantmäteriet. Ansvaret för att stödja Lantmäteriets generaldirektör i arbetet med Geodatarådet har nu gått över till Malin Klintborg.
Malin leder enheten Geostab som ansvarar för arbetet med en smartare samhällsbyggnadsprocess på Lantmäteriet. Under hösten kommer Viktoria Timpka och Eva Uggla att stötta Malin i det operativa arbetet med Geodatarådet.
Pågående arbete med Geodatarådets handlingsplan 2024
Geodatarådet arbetar i fyra olika nätverk med fokus på teknik, arkitektur, juridik och omvärldsbevakning av EU:s strategier för digitalisering. Dessa nätverk bemannas av specialister från deltagande myndigheter och bidrar till framdrift och ökad samordning inom några av de utvecklingsområden som ingår i vår vision för geodataområdet 2040.
Det tekniska nätverket
Nätverket är en plats för diskussioner om tekniska frågor kopplade till utvecklingen av den nationella tekniska infrastrukturen för geografisk information och fastighetsinformation. I slutet av oktober planeras en workshop där huvudpunkten är implementation av HVD (High Value Data-sets, särskilt värdefulla datamängder) hos olika myndigheter.
Nätverket inom arkitektur
Denna grupp främjar interoperabilitet* inom geodata och fungerar även som en plattform för benchmarking av olika frågor från Geodatarådets medlemmarna. I slutet av september hölls en workshop där gemensamma begrepp inom grunddatadomänen för fastighets- och geografisk informat-ion diskuterades.
* Interoperabilitet betyder att olika system och teknologier kan kommunicera och fungera tillsammans smidigt, utan problem. Det är som att olika datorer och program pratar samma språk och kan dela och använda information effektivt.
Det juridiska nätverket
Våra författningar förändras inte lika snabbt som samhället digitaliseras. Vi behöver skapa juridiska grunder genom gemensamma utredningar och ställningstaganden för att system och data ska bli kompatibla och kunna användas gemensamt. Efter uppstarten har nätverket genomfört flera mö-ten under året och arbetar vidare att hantera frågeställningarna.
EU-nätverket
Detta nätverk samlar in aktuell information med fokus på frågor kring rättsakter, digitala strategier och finansiering inom EU. Under våren har nätverket genomfört en workshop och tagit fram en rapport. Diskussioner-na har bland annat handlat om Greendata4all och dess påverkan på IN-SPIRE-direktivet, samt införandet av HVD (High Value Datasets, särskilt värdefulla datamängder), data spaces och monitoring framework for resili-ent European forests, (ett monitoreringssystem för hållbara europeiska skogar).
Vision för geodataområdet 2040
För att ge en bild av de behov som kommer att finnas i framtiden inom geodataområdet och en beskrivning över hur vi ska kunna möta dessa, har en vision tagits fram, Geodata ger nya möjligheter för Sverige.
Geodatarådet arbetar för att förverkliga visionen för geodataområdet 2040 och gå från ord till handling och påbörja resan mot målbilden. Om Vision geodataområdet 2040.
Metoden för att skapa visionen har inkluderat olika framtidsscenarier för att beskriva möjliga användningsområden för geodata och möjliga arbetssätt 2040.
Statusrapport om insamling från luften
Rapporten Insamling från luften – Insamlingstekniker för satellit, flyg och drönare bygger på en workshop som Geodatarådet och Lantmäteriet höll under våren. Workshopen handlade om insamlingstekniker för satellit, flyg och drönare och hade deltagare från 21 organisationer, inklusive 7 kommuner, 10 myndigheter och privata företag.
Syftet var att ge nulägesbild över hur ofta data från satelliter och drönare används, de huvudsakliga användningsområdena och hur dessa tekniker kompletterar eller konkurrerar med traditionell flygburen insamling.
Resultatet kan sammanfattas i följande punkter:
- Vi har ännu inte riktigt på allvar börjat använda oss av högupplösta satellitdata för storskaliga tillämpningar, utan faller tillbaka på de klassiska satellitsystemen.
- Drönare kompletterar flygburen insamling, men vi behöver lära oss mer om hur vi hanterar det regelverk som omgärdar användningen av drönare.
Läs gärna rapporten (pdf, nytt fönster).
Inbjudan till Geodatarådets kommande lunchseminarium, 24 oktober 2024
Höstens första lunchseminarium äger rum den 24 oktober kl. 12-13. Varmt välkomna att delta och få information om arbetet med handlingsplanen och dess framsteg. Seminariet nås via vår webbplats och via denna länk (nytt fönster).
Det kommer också att finnas tillgängligt i efterhand på vår webbplats. Ingen anmälan behövs.
Om våra nyhetsbrev
Årets sista nyhetsbrev kommer i början av december.
Redan publicerade nyhetsbrev från Geodatarådet.
Om hur du prenumererar nyhetsbrevet.