Geodatarådet - Nyhetsbrev juli 2023

Summering av första halvåret 2023 i Geodatarådets arbete.

Först en stor ursäkt till er som satt och ville lyssna på vårt förra lunchseminarie. Det var en felaktig länk som lagts ut, vilket innebar att ni fick se ett gammalt inspelat lunchseminarie. DOCK, var jag, Malin Klintborg Lantmäteriet och Lars Harrie Lunds universitet genomförde lunchseminariet utan vetskap om detta! Ta del av lunchseminariet i efterhand.

Geodatarådets handlingsplan 2023

Geodatarådets handlingsplan innehåller 5 olika fokusområden. För varje fokusområde pågår olika aktiviteter. En lägesrapport redovisas nedan.


1. Vita område på kartan

Arbetet med aktiviteten leds av Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen som leder detta fokusområde har valt att prioritera sina resurser i arbetet med dels fokusområde 2040, dels i arbetet med nationella grunddata. Av det skälet pågår inga aktiviteter för tillfället.

2. Geodataområdet 2040

Arbetet med aktiviteten leds av Lantmäteriet.
Målet med aktiviteten är att ta fram en gemensam vision och målbild över geodataområdet år 2040. Syftet är att branschen får en gemensam, samlad uppfattning, av vart vi siktar. Vad som behövs göras för att Geodatarådet ska kunna verka för nå denna målbild och Vision i dialog med Regeringen och dess departement.

Våren har inneburit massor av givande och intressanta möten med branschen. Vi har träffat fler än 82 kommuner, fler än 25 företag, fler än 25 olika statliga myndigheter och till det ett flertal lärosäten och utbildningsföretag.

Vi har nu sammanställt allt material, vilket har varit ett mycket stort arbete för arbetsgruppen som jobbar med framdriften av fokusområdet. Arbetsgruppen har tagit ställning för hur vi ska beskriva de synpunkter vi fått till oss och placerat materialet på en ny sida på Lantmäteriets.se/geodataområdet 2040. På den sidan finns även ett bildspel som visar den första versionen av visionsarbetet geodataområdet 2040.

Vi tar gärna emot era tankar och reflektioner över materialet. Skicka dem till Magnus Forsberg på e-postadress, magnus.forsberg@lm.se, då kommer synpunkterna rätt. Besök sidan om geodataområdet 2040

Ni hittar också mer material på sidan. Som en första version av Geodataområdet 2040 har flera myndigheter och kommuner gjort scenarios för att beskriva vad målbilden kommer att betyda för myndigheter, företag och medborgare. Ta del av dem och om ni vill, sprid dem till så många som möjligt. Då får vi förhoppningsvis flera att reagera och förstå betydelsen för geodata och den digitalisering som vi ser nödvändig framåt.

Lantmäteriet jobbar just nu på vad vi behöver göra framåt för att nå mot visionen och målbilden i geodataområdet 2040.

3. Kustzonskartering

Arbetet med aktiviteten leds av Sjöfartsverket.
Arbetet under våren har koncentrerats till dialog mellan myndigheter om hur man ska tänka, jobba med skyddsvärd information. För att kunna få en samverkan där man har ett större digitalt utbyte, i en gemensam miljö, krävs att man har gemensamma grunder för hur man tänker och arbetar med skyddsvärd information.

Fler frågor som man ska jobba med är att:

  • genomföra en nyttokostnadsanalys
  • testa/teknikutprovning samt att sammanställa internationella tester
  • ta fram en modell för utbyte av information i vattenlådan, området mellan bottnen och havsytan, och skapa produkter
  • samverka internationellt och för att ta fram gemensamma perspektiv.

4. Arbete med grunddatadomän

Arbetet med aktiviteten leds av Lantmäteriet.
Arbetet sker i samarbete med Lantmäteriets arbete en Smartare samhällsbyggnadsprocess. Vid lunchseminariet den 8:e juni fick vi en aktuell redogörelse från dels Malin Klintborg Lantmäteriet, dels Lars Harrie Lunds universitet. Ta del av lunchseminariet.

Arbetet pågår med att ta fram förutsättningar för flera nya datamängder tillhörande SCB, Naturvårdsverket, Skogsstyrelsen, HaV, SGU, RAÄ, Trafikverket och några kommunala datamängder. Just nu modelleras datamängder för att begränsa och förstå vad som ingår i respektive datamängd.

5. Ett säkert och robust samhälle

Arbetet med aktiviteten leds av Lantmäteriet.
En arbetsgrupp har bildats med Lantmäteriet, MSB, Polisen och Försvarsmakten. Arbetsgruppen jobbar nu med få en bättre förståelse för hur Geodatarådets medlemmar ska jobba med informationsklassning. Planering av utbildningsinsatser pågår. Detta kommer genomföras under september månad. Arbetsgruppen kommer också arbeta med att ta fram en ansökan om finansiering till MSB, för att kunna jobba med att få fram gemensamma symboler för krisverksamhet.

Läs mer om aktiviteterna i handlingsplanen

Utförligare beskrivningar av aktiviteterna finns på Geodatarådets hemsida. Aktiviteterna är medvetet inte exakta i sina ramar, utan det lämnas till den grupp som skall jobba med frågan. De får konkretisera aktiviteten i när, var och hur det skall genomföras.

Nyhetsbrev

Kommande nyhetsbrev kommer i slutet av månaderna oktober och december. Här hittar du publicerade nyhetsbrev från Geodatarådet och information hur du gör om du vill prenumerera på nyhetsbrev.