Geodatarådet - Nyhetsbrev februari 2022
Lunchseminarium från Geodatarådet
Tisdagen den 23:e februari kl. 12.00-13.00 genomförde Geodatarådet och Lantmäteriet ett webbsänt lunchseminarium.
Vi berättade om förra Geodatarådsmötet och om regeringsrapporten Kompetensförsörjningen inom geodatabranschen (nytt fönster). Vi fick en redogörelse av aktiviteten En kustzonskartering, som finns med i Geodatarådets handlingsplan, kring inlämnandet av en begäran (hemställan) om att få ett regeringsuppdrag, utredningsarbetet upplägg och utförande.
Seminariet har spelats in och du kan se det här (nytt fönster).
Geodataseminarium från Geodatarådet
Den 3:e februari arrangerade Geodatarådet ett seminarium med temat innovation. Deltagare var Bland annat RISE (Research Institutes of Sweden), Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen, Göteborgs Stad och Sweco.
Seminariet har spelats in och du kan se det här (nytt fönster).
Aktiviteter i Geodatarådets handlingsplan 2022
För att nå den utveckling som den nationella geodatastrategin för 2021–2025 beskriver så genomför Geodatarådet aktiviteter i en årlig handlingsplan. Nedan följer en aktuell lägesbeskrivning.
- En kustzonskartering
Vad vi gör:
Hemställan är klar och på gång att skickas in, tillsammans med bilaga med förslag på specifikt regeringsuppdrag för steg 1 som förhoppningsvis kommer 2023. Planen för året är att arbetsgruppen arbetar vidare med att förbereda för förväntat uppdrag. Exempel på aktiviteter i arbetsplanen; kommunikation, uppdragsplanering, förankring med nyttotagare, ta fram upphandlingsunderlag.
- Hålla ett branschråd för geodatabranschen
Vad vi gör:
Branschrådet fortsätter hålla arbetsmöten. Aktiviteter som pågår just nu är enkäter till studenter och nya medarbetare samt inventering av färdigt kommunikationsmaterial och planerade satsningar. En webbplattform som ska fungera som samlingsyta för branschen ska skapas hos Geoforum men för det krävs resurser, både ekonomiska och personella. Ansökan om projektmedel är inskickat till Smart Built Environment.
- Samverkan om flygburen insamling och tillhandahållande av bilddata
Vad vi gör:
Detta är en fortsättning på förra årets aktivitet och består av tre aktiviteter:
- Utveckling av applikationen ”planer och utfall” - intern arbetsgrupp sammansatt, arbetet igångsatt. Mål att ha ett koncept klart till Kartdagarna 2022.
- Organisering av en ”användardag” för flygburen insamling - intern arbetsgrupp under framtagande, även här är målet att ha ett koncept klart till Kartdagarna.
- Myndighetssamverkan inom luftburen insamling – organisering av arbete och målarbete under framtagande.
- Implementera grunddatauppdraget
Vad vi gör:
Arbetet fortsätter att etablera grunddatadomänen Fastighets- och geografisk information enligt den långsiktiga plan som upprättats för domänen. Under 2022 planeras bland annat uppstart av organisation och kansliresurser för domänen, etablera domänens olika roller, ta fram övergripande informations- och begreppsmodell. En del aktiviteter ska göras gemensamt med de grunddataproducerande myndigheterna och tanken är att hålla två workshops i maj-juni. Förfrågan om deltagare till dessa kommer gå ut inom kort.
- Kommunicera behovet av författningsändringar och ta tillvara och sprida juridiska ställningstagande
Vad vi gör:
Aktiviteten består av två uppgifter:
1. Ett kommunikationsmaterial om behoven av rättsutveckling för att klara att digitalisera samhällsbyggnadsprocessen - arbete pågår att ta fram ett gemensamt bildspel.
2. Ta tillvara på och sprida juridiska ställningstaganden – insamlandet pågår, förslag på upplägg beräknas vara klart under första halvåret 2022.
Tillgängliggörande av miljöinformation genom EU direktivet INSPIRE
Vad vi gör:
Målet för 2022 är att svenska myndigheter kontinuerligt under året åtgärdar bristerna i implementeringen av INSPIRE-direktivet. Implementeringen skulle varit klar 2020 men så blev det inte riktigt, man har jobbat vidare och har lyckats nå en hög nivå men det finns en del kvar att åtgärda. Förväntat resultat under året är att samordning skett genom årlig plan, att Lantmäteriet medverkar vid internationella möten och att vidarerapportering till inblandade myndigheter görs enligt årlig plan samt att fel och brister åtgärdas.
- Geodata för Sveriges agenda 2030 arbete
Vad vi gör:
Arbetsgruppen kommer att genomföra två workshops under 2022 med olika ingångar, dels en workshop utifrån rymddata och en utifrån ett agenda 2030-mål. Workshop för rymddata planeras den 12 maj och inbjudan har gått ut och kommer spridas via nätverk och nyhetsbrev. Inbjudan ligger även ute på Geodatarådets sida: Informationstillfällen och nyheter (nytt fönster)
- Smart Landsbygd
Vad vi gör:
Arbete pågår just nu att boka in workshops med myndigheterna i Geodatarådet för kartläggning av de vita områdena i kartan, det vill säga data som saknas idag eller har fel kvalitet. Även arkitekturfrågan kommer behöva lyftas under året; Skogsstyrelsen har fått ett regeringsuppdrag att utveckla ett sektorsgemensamt ramverk för digitalisering samt att utveckla en ny modell för skoglig planering.
- Geodata för klimatanpassning
Vad vi gör:
Arbetsgruppen planerar genomföra fyra möten under 2022. Det första hölls 12 januari och handlade främst om planering av årets aktiviteter. Av de förslag som lades fram vid detta möte tre gått vidare och är uppslag till aktiviteter:
1. Värmekartläggning i Nationellt rymddatalabb - Finansiering kan eventuellt ske med medel från MSB.
2. Förstudie om fastighetsinformation och risk för naturolyckor - Idéskiss för bildande av arbetsgrupp avses skickas till Myndighetsnätverket för klimatanpassning (MNKA).
3. Förstudie flödeslinjer i samverkan - Idéskiss för bildande av arbetsgrupp avses skickas till MNKA.
Läs mer om aktiviteterna
Utförligare beskrivningar av aktiviteterna finns på nationella geodatastrategins hemsidan (nytt fönster). Aktiviteterna är medvetet inte exakta i sina ramar, utan det lämnas till den grupp som skall jobba med frågan. De får konkretisera aktiviteten i när, var och hur det skall genomföras.
Inbjudan till workshop - Rymddata för Agenda 2030!
Tid: kl. 9-15, 12 maj 2022
Plats: Naturvårdsverkets lokaler i Hammarby sjöstad. För den som önskar går det även att deltaga digitalt.
Intresseanmälan: anika.henriksson@lm.se
Ange gärna om du tänker dig att deltaga fysiskt eller digitalt.
Arbetsgruppen Geodatastöd i Agenda 2030-arbetet bjuder in till en workshop om rymddata och dess användning för uppföljning och genomförande av Agenda 2030. Syftet med workshopen är att öka kunskapen både om datakällorna och deras möjligheter OCH om de behov av ny eller förbättrad datatillgång som finns inom Agenda 2030-arbetet. Målet med workshopen är att bygga upp en mer samlad bild kring behoven, både när det gäller data och analys. Resultatet kommer att dokumenteras och redovisas för Geodatarådet och Myndighetssamverkan Copernicus.
Under workshopen kommer vi att kombinera föredrag från företrädare för europeiska och nationella myndigheter med diskussioner i mindre grupper.
Målgrupp
Workshopen vänder sig till dig är myndighetsföreträdare som antingen arbetar med dataförsörjning kring Agenda 2030:s hållbarhetsmål eller som arbetar med uppföljning eller åtgärdsarbete och är intresserad av eller nyfiken på rymddata och dess möjligheter.
Gör plats i era kalendrar redan nu!
Mer information om workshopen kommer i mars, sprid gärna vidare till intresserade!