Geodatarådet - Nyhetsbrev april 2023
Geodatarådet informerar
Nu är våren här, kanske inte bara i Skåne och vi summerar Geodatarådets arbete fram till mars månad. I det här nyhetsbrevet berättar vi kort om vad som hänt i arbetet med våra fokusområden samt rapporterar från geodataseminariet den 1 februari och Geodatarådsmötet den 13 februari.
Vi vill särskilt uppmana alla att bidra i vårt gemensamma arbete att ta fram en vision för geodataområdet år 2040. Mer information om det arbetet och hur ni kan bidra finns nedan.
Geodatarådets handlingsplan 2023
Geodatarådets handlingsplan innehåller fem olika fokusområden. För varje fokusområde pågår olika aktiviteter. En lägesrapport redovisas nedan.
1. Vita områden på kartan
Arbetet med aktiviteten leds av Skogsstyrelsen. Hittills under året har arbetsgruppen jobbat med materialet som man fick med sig under 2022 och med det är syftet att bjuda in till nya workshops under hösten 2023. Återkommer med inbjudningar i detta.
Frågor som man arbetar med under året är:
- ett regionalt fokus med särskilda problem utifrån klimatanpassning.
- en analys av geodatas potential att stödja utveckling till ett klimatanpassat samhälle. Att beakta andra nyttor som exempelvis CO-utsläpp vid befintlig aktivitet i vita område på kartan. Se till att ta vara på det arbetet som SGI avser att göra under 2023, i syfte att påvisa vilken information som behövs.
2. Geodataområdet 2040
Arbetet med aktiviteten leds av Lantmäteriet. Målet med aktiviteten är att ta fram en gemensam vision över geodataområdet 2040. Att vi får en samlad uppfattning av vad geodatabranschen vill att Geodatarådet ska verka för i dialog med Regeringen och dess departement.
Vi kommer att gemensamt med företrädare inom geodatabranschen fram ett nuläge och med utgångpunkt från det ta fram ett framtida läge. Och utifrån det, beskriva de olika behoven som finns för att nå dit.
Aktiviteten har inletts med Geodatarådets seminarium den 1 februari och några enskilda workshops med några GIS-föreningar.
Vi behöver er hjälp i det fortsatta arbetet
Vi vill ha ett så stort deltagande som möjligt i arbetet med att ta fram visionen och behoven, och kommer att bjuda in till olika möten och workshoppar under året. Mer information om formerna för arbetet finns på lm.se, Geodataområdet 2040. Där finns bland annat ett workshopmaterial för att arbeta med framtidsbilden och de behov som finns för att nå dit. Vi hoppas att resultatet kan förutom att bidra till den gemensamma visionen för geodataområdet 2040, även användas för att förbereda er egen organisation för framtiden.
Vi tar gärna emot resultatet från er workshop. Mejla till Magnus Forsberg, magnus.forsberg@lm.se, som tar med era tankar i arbetet med gemensamma visionen.
Workshop på Kartdagarna
Välkomna att delta den 19 april 15.30-16.30 och ge oss er bild av geodataområdet 2040. Under kartdagarna kommer Magnus Forsberg och Mathias Rantanen, Lantmäteriet att hålla en workshop.
3. Kustzonskartering
Arbetet med aktiviteten leds av Sjöfartsverket. Här har inte arbetet kommit igång ännu.
Frågor som man tar med sig i arbetet är att:
- genomföra en nyttokostnadsanalys
- testa/teknikutprovning samt att sammanställa internationella tester
- ta fram en modell för utbyte av information i vattenlådan, området mellan bottnen och havsytan, och skapa produkter.
- samverka internationellt och för att ta fram gemensamma perspektiv.
4. Arbete med grunddatadomän
Arbetet med aktiviteten leds av Lantmäteriet. Arbetet pågår med att ta fram förutsättningar för flera nya datamängder tillhörande SCB, Naturvårdsverket, några kommunala datamängder, Skogsstyrelsen, HaV, SGU, RAÄ och Trafikverket. Just nu modelleras datamängder för att begränsa och förstå vad som ingår i respektive datamängd. Frågor som man tar med sig är att:
- genomföra kommunikationsinsatser kring domänens innehåll och begrepp
- genomföra kommunikationsinsatser kring referens- och resursmodeller inom geodataområdet
- testa intressant datamängd genom hela ramverket för nationella grunddata. Ett individuellt arbete som sker utifrån rådsmedlemmen intresse.
- Informera om projektet för standardisering av ett antal datamängder i den kommunala samhällsbyggnadsprocessen. Det är en fortsättning på ett Smart Built Projekt som hade namnet 3CIM.
5. Ett säkert och robust samhälle
Arbetet med aktiviteten leds av Lantmäteriet. En arbetsgrupp har bildats med Lantmäteriet, MSB, Polisen och Försvarsmakten. Arbetsgruppen jobbar nu med planering av utbildningsinsatser för Geodatarådets medlemmar i syfte att få en bättre förståelse för hur vi ska jobba med informationsklassning.
Frågor som man tar med sig är:
- föra samtal om hur vi gör informationsklassning av geodata. Är den optimal i sin utformning, vad går att justera i arbetet som görs med stöd av MSB:s vägledning för informationsklassning.
- vad som händer i sektorn grunddata avseende informationsförsörjning
- informera om Lantmäteriets utredning kring att bli brottsförebyggande myndighet.
- informera om vad som händer och sker inom införande av värdefulla datamängder som öppna data.
- hur kan transparens (t ex från rymddata) bidra till säkrare samhällen, dvs om mer satellitdata finns tillgängligt, så blir det svårare att undanhålla sanningar (jfr tillgängliga data från kriget i Ukraina).
- utreda vilken information som behövs utifrån ett totalförsvarsperspektiv i ett förändrat säkerhetsläge.
Geodatarådets geodataseminarium 1 februari
Årets seminarium var en uppstart för arbetet med fokusområdet Geodataområdet år 2040. Ett arbete med att ta fram en gemensam framtidsbild och vision för geodata området, samt en gemensam beskrivning över vad som behövs för att nå de olika behoven för geodatabranschen.
Seminariet var upplagt med tre pass, där de två första passen inleddes med att en panel från olika sektorer i samhället som berättade om hur de tror att geodataområdet och samhället ser ut 2040. Efter panelens visionära utspel, så fick alla reflektera över vi hört. Sista passet var en workshop där vi i mindre grupper fördjupade våra tankar från de inledande passen, dels hur geodataområdet såg ut 2040 och dels vilka olika behov vi ställs inför vid framtidsbilden 2040.
Seminariet genomfördes av Geodatarådet och Lantmäteriet som ett hybrid-seminarium.
Du kan ta del av seminariet här.
På seminariet deltog 68 olika kommuner, över 25 olika företag, 14 statliga myndigheter och 6 olika utbildningsinstitut. Materialet med allas inspel och synpunkter finner ni här.
Geodatarådets möte den 13 februari
Alla rådets medlemmar fanns på plats på årets första möte.
På agendan fanns följande ämnen:
- information om införande av EU direktivet om värdefulla datamängder, öppna data.
- Havs och vattenmyndigheten, (HaV) hade med sig frågan om nationell vattenresursförvaltning där myndigheten ser att Geodatarådet är en bra arena för att jobba med frågan de kommande åren.
- diskussion om arbetet under 2022 med vårt gemensamma handlingsplansarbete.
- information om arbetet med att ta fram en kommunikationsplattform för att attrahera fler medarbetare till geodatabranschen.
- Skogsstyrelsen redovisade behovet av att få mer skoglig laserscanning och de åtgärder som nu görs för att detta ska bli verklighet.
- ett fortsatt arbete med fokusområdet geodataområdet år 2040.
Läs mer om aktiviteterna i handlingsplanen
Utförligare beskrivningar av aktiviteterna finns på Geodatarådets hemsida. Aktiviteterna är medvetet inte exakta i sina ramar, utan det lämnas till den grupp som skall jobba med frågan. De får konkretisera aktiviteten i när, var och hur det skall genomföras.
Nyhetsbrev
Kommande nyhetsbrev kommer i slutet av månaderna oktober och december. Här hittar du publicerade nyhetsbrev från Geodatarådet och information hur du gör om du vill prenumerera på nyhetsbrev.