Digital samhällsbyggnadsprocess - Nyhetsbrev nr 9, 2023

Nytt regeringsuppdrag driver på digitaliseringen

Lantmäteriet har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en färdplan för fortsatt digitalisering av samhällsbyggnadsprocessen. Arbetet ska genomföras i samverkan med andra myndigheter och kommuner. Här kan du läsa mer och ta del av uppdraget.

Webbinarium - för dig som är, eller vill bli innovatör inom smartare samhällsbyggnadsprocess

Torsdagen den 30 november, klockan 13-15

Anmäl dig till webbinariet

Välkommen till ett spännande webbinarium för dig som är intresserad av standardiserad, tillförlitlig och tillgänglig data från nationella geodataplattformen. Den nationella geodataplattformen (NGP) gör det möjligt för alla att få tillgång till data som är nödvändig i utvecklingen av det digitala samhället. NGP omfattar många aktörer. Producenter för datamängderna är i dagsläget kommuner och statliga myndigheter och datamängderna tillhandahålls via tjänster med applikationsgränssnitt (API).

Webbinariet riktar sig till dig som jobbar med vidareförädling av data som ger mervärde och effektivisering av din egen och dina kunders verksamhet. Du arbetar med digitalisering och bidrar till en digital transformation av samhället.

Aktörer som kommer att medverka under webbinariet är:

  • Aelia Consulting AB
  • Openpoint
  • Fastighetsloggen AB
  • Combify
  • Länsstyrelsen
  • Lantmäteriet.

Webbsänt informationsmöte – Smartare samhällsbyggnadsprocess

Du är varmt välkommen att delta i webbsändningen.

Måndag den 11 december, kl. 13-14, håller Lantmäteriet en webbsänd information om status i arbetet med smartare samhällsbyggnadsprocess. Under mötet kommer vi bland annat ta upp:

  • RAÄ första myndigheten att publicera i NGP
  • Boverket informerar om Proof of concept (POC) på grafiskt gränssnitt för NGP
  • SGU informerar om status för geotekniska markundersökningar i NGP

Vårterminens möten sker:

  • Måndag den 29 januari, kl. 13-14
  • Måndag den 11 mars, kl. 13-14
  • Måndag den 22 april, kl. 13-14
  • Måndag den 3 juni, kl. 13-14.

Inbjudan med länk för deltagande publiceras i nyhetsbrev och på lm.se/smartsam.

Från QGIS till Nationella Geodataplattformen

Den 14 december anordnar Kristianstad och Haninge kommun en digital workshop. Temat är koppling från QGIS till nationella geodataplattformen och QGIS Server. Läs mer och anmäl ditt deltagande som är kostnadsfritt här (nytt fönster)

Version 4.1 nationell specifikation detaljplan

Det finns nu en nationell specifikation av detaljplan i version 4.1 som innehåller uppdateringar och justeringar. I den nya versionen finns nu möjligheten att hantera cirkelbågar i detaljplan, även andra mindre ändringar har gjorts. Här kan du läsa mer om Version 4.1 nationell specifikation detaljplan.

Version 1.0 test 7, nationell specifikation byggnad

Nu finns en nationell specifikation av byggnad i version 1.0 test 7, som innehåller uppdatering av informationsspecifikation, informationsmodeller, vägledning samt mätningsanvisningar. Här kan du läsa mer om Version 1.0 test 7, nationell specifikation byggnad.

Nationell specifikation för översiktsplan

Lantmäteriet tar tillsammans med Boverket fram en nationell specifikation för översiktsplan. I arbetet medverkar en bred referensgrupp med representanter från:

  • Kommuner
  • Länsstyrelser
  • statliga myndigheter och
  • systemleverantörer.

Nationell specifikation för översiktsplan

Vid årsskiftet 2023/2024 kommer nästa utkast av specifikationen att skickas ut till referensgruppen. En första testversion av specifikationen är planerad till halvårsskiftet 2024. Därefter följer en längre testperiod då specifikationen utvärderas. Målsättningen är att en gällande version av specifikationen kan beslutas i början av 2026.

Nästa version av ÖP-modellen

Boverket arbetar nu med att revidera och uppdatera ÖP-modellen. ÖP-modellen har tagits fram för att vägleda kommunerna i arbetet att ta fram digitala översiktsplaner. Nästa version av ÖP-modellen kommer innehålla en ny katalogtjänst, ÖP-katalogen, som till stora delar motsvarar Planbestämmelsekatalogen som idag finns för detaljplan. Katalogen utgör ett komplement till den nationella specifikationen för översiktsplan som är under framtagande. En ny komponent som också tas fram i ÖP-modellen är en GIS-databaslösning vars främsta syfte är att underlätta implementeringen av den nationella specifikationen för översiktsplan hos kommuner. ÖP-katalogen kommer preliminärt publiceras innan sommaren 2024 och GIS-databaslösningen i slutet av samma år.

Föreskrifter om översiktsplan

Boverket skickade under perioden 30 mars till 25 augusti 2023 ut ett remissförslag på föreskrifter om översiktsplan. Totalt har 219 remissvar kommit in till Boverket. Av dessa instämmer majoriteten, 182 remissinstanser, i förslaget med vissa tillägg eller justeringar. 18 instanser motsätter sig förslaget helt och hållet, medan 19 inte har några synpunkter eller väljer att avstå från att ge några synpunkter.

Boverket arbetar nu vidare med förslaget med målsättningen att föreskriften ska kunna träda ikraft kring halvårsskiftet nästa år. Reglerna blir dock först bindande att tillämpa för de översiktsplaner som påbörjas efter den 31 december 2026. Ta del av föreskrifterna och inkomna synpunkter på Boverkets webbplats (nytt fönster).

Föreskrifter om regionplan

Samtidigt som arbetet med föreskrifterna om översiktsplan pågår arbetar Boverket med att ta fram föreskrifter om regionplanen. Förslaget för regionplan planeras att skickas ut på remiss vid årsskiftet 2023/2024 och remisstiden kommer att vara ungefär fyra månader.

Föreskrifter om regionplanen på Boverkets webbplats (nytt fönster)

Nyhetsbrev

Här hittar du information hur du gör om du vill prenumerera på nyhetsbrev från Lantmäteriet.