Digital samhällsbyggnadsprocess - Nyhetsbrev nr 4, 2024

Förslag till färdplan för att fortsätta digitalisera samhällsbyggnadsprocessen har lämnats till Regeringskansliet

Rapporten föreslår åtgärder för att påskynda och maximera fördelarna med övergången till digitala processer. När dessa åtgärder genomförs kan kommuner, rättssäkert, bevilja många bygglov baserat på digitala detaljplaner. Läs mer här och ta del av slutrapporten.

Webbsänt informationsmöte – Smartare samhällsbyggnadsprocess

Du är varmt välkommen att delta i webbsändningen (nytt fönster).

Måndag den 3 juni, kl. 13-14, håller Lantmäteriet en webbsänd information om status i arbetet med smartare samhällsbyggnadsprocess och Nationella geodataplattformen (NGP). Under mötet får ni bland annat ta del av:

  • Visat intresse NGP
  • Färdplansuppdraget, vad gör vi nu?
  • Ny webbutbildning NGP
  • Status i arbetet med datamängd höjd
  • Höstens webbinarium och informationsmöten.

Kommande informationsmöten:

  • Måndag den 16 september, kl. 13-14
  • Måndag den 28 oktober, kl. 13-14
  • Måndag den 9 december, kl. 13-14

Inbjudan med länk för deltagande publiceras i nyhetsbrev och på lm.se/smartsam.

Att bevara digitala planer

SKR har tagit fram en rapport som beskriver arkiveringsutmaningar för digitala detaljplaner och framtida digitala översikts- och regionplaner. Rapporten hanterar arkiveringsutmaningar för digitala detaljplaner och till viss del de framtida digitala översikts- och regionplanerna. Du kan läsa mer och ta del av rapporten på SKRs webbplats (nytt fönster)

Nu finns Köpings alla detaljplaner uppladdade i Nationella geodataplattforman (NGP)

Är det kvartersmark eller allmän plats här? Finns det "prickmark" på min fastighet? Nu finns Köpings alla detaljplaner uppladdade i NGP (nytt fönster) - en service till företagare, fastighetsägare, arkitekter och allmänhet.

Genom att detaljplanerna finns tillgängliga på NGP går det till exempel att söka fram lediga byggrätter i ett geografiskt valt område, eller göra en filtrering utifrån vissa egenskaper. Det innebär bland annat att en byggherre som letar efter lämpliga områden att bygga på kan använda sig av NGP-data i stället för att kontakta varje enskild kommun.

Köpings kommun är en av tio kommuner i Sverige som har laddat upp alla sina detaljplaner till NGP. Här hittar du detaljplanerna.

Framtidens innovationer med data från Nationella geodataplattformen (NGP)

Lantmäteriet bjuder den 28 november in till webbinarium med fokus på hur data från NGP kan bli katalysatorn för din nästa stora innovation.

Vi söker dig som har använt data från NGP för att skapa en innovativ lösning som gynnar dig själv, dina kunder eller samhället i stort.

Vi vill:

  • visa upp inspirerande exempel på hur NGP-data kan användas för att driva innovation och skapa värde.
  • att du hjälper oss att belysa NGP som en central komponent i den digitala transformationen. Vi erbjuder dig en möjlighet  att dela din innovation.

Har du redan en innovation som du skulle vilja presentera? Eller kanske du har en idé som bara väntar på att bli verklighet?

Kontakta Daniel Regemar (daniel.regemar@lm.se), som är samordnare för detta webbinarium, och bli en del av vår gemensamma resa mot framtiden.

Sprid ordet, dela inlägget, och låt oss tillsammans utforska potentialen med NGP-data!

Lantmäteriet gör geodata AI-redo – ”ett städprojekt”

Väl strukturerad geodata i 3d skapar stora möjligheter för en smartare samhällsbyggnadsprocess. Nu har arbetet startat – men det tar tid och mycket jobb innan investeringen betalar sig. För fyra år sedan beräknade Lantmäteriet i en rapport att samhällsnyttorna med att öppna myndighetsdata, avgiftsfritt och utan begränsande villkor, skulle uppgå till 10-21 miljarder kronor. Ett av de fem områden som rapporten tittat på var samhällsbyggnad där man beräknade det årliga värdet av öppna geodata till mellan tre och 6,2 miljarder kronor.  Men det räcker inte med öppna data för att nå fram till en digitaliserad, enhetlig och obruten samhällsbyggnadsprocess – datan måste vara användbar med den nya teknik som erbjuds också.

Sedan två år tillbaka finns Nationell geodataplattform, NGP etablerad. Datamängderna som standardiseras, struktureras och tillgängliggörs genom maskin-maskin-gränssnitt via NGP syftar till att skapa möjlighet för en digital samhällsbyggnadsprocess och ingår också som en del i det större uppdrag om en gemensam digital infrastruktur för hela den svenska förvaltningen som Myndigheten för digital förvaltning samordnar. Läs mer på Computer Swedens webbplats (nytt fönster)

Är du systemleverantör och vill bidra i arbetet med Nationella geodataplattformen (NGP)?

Lantmäteriet bjuder in till en träff för systemleverantörer:

  • Datum: tisdag den 4/6
  • Tid: kl. 09.00 -15.30
  • Plats: World Trade Center Stockholm.

Under dagen kommer vi att redovisa presentationer från tidigare kompetensupphandling, färdplansuppdraget, strategiska frågor samt arbetet med pågående datamängder. En mer detaljerad agenda kommer att skickas ut innan mötet. Vill du bidra i arbetet med NGP och delta på mötet? Mejla intresseanmälan till smartsam@lm.se. Observera att deltagande sker i mån av plats.

Efterlysning av deltagare till referensgrupp för arbetet med datamängderna marktäcke och markanvändning

Datamängderna marktäcke och markanvändning är viktiga och ligger till grund för samhällsplanering, miljöarbete, krisarbete, infrastrukturbyggande, fastighetsbildning och många olika typer av kommunal verksamhet.

Sedan 2018 har det genom Geodatarådet bedrivits ett arbete med att ta fram en ny specifikation för dessa datamängder. Arbetet har utförts med ledning av Lantmäteriet i samverkan med flera andra myndigheter. Arbetsgruppen har nu kommit så långt att vi vill stämma av resultatet med er som arbetar med och använder marktäcke- eller markanvändningsdata i er verksamhet.

Vill du delta i referensgruppen? Anmäl dig genom att skicka e-post till smartsam@lm.se med rubriken i ämnesfältet: Deltagare till referensgrupp för arbetet med datamängderna marktäcke och markanvändning.

I början av juni kommer ett material att skickas ut till referensgruppen med ett antal frågor som vi önskar få svar på. Efter sommar och semesterperioden kommer vi att göra en sammanställning av inkomna synpunkter och reflektioner samt bjuda in referensgruppen till ett möte där vi följer upp svaren.

Frågor eller funderingar skickas till Joakim Jansson, Lantmäteriet via e-post: joakim.jansson@lm.se.

Smartare samhällsbyggnadsprocess etapp 2 - strategi och färdplanen framåt

Vi vill redan nu flagga för höstens webbinarium. Lantmäteriet bjuder tisdag den 22/10, kl. 10-15  in till webbinarium, du deltar via länk.

Fokus för dagen kommer vara - Hur skapar vi myndigheter och kommuner tillsammans en smartare samhällsbyggnadsprocess? Givet det ekonomiska läget och det ökade säkerhetsmedvetandet hur går vi framåt?

Gör en anteckning redan nu i din kalender, mer information kommer efter sommar och semesterperioden.

Nyhetsbrev

Här hittar du information hur du gör om du vill prenumerera på nyhetsbrev från Lantmäteriet.