Digital samhällsbyggnadsprocess - Nyhetsbrev nr 3, 2024
Webbsänt informationsmöte – Smartare samhällsbyggnadsprocess
Du är varmt välkommen att delta i webbsändningen (nytt fönster).
Måndag den 22 april, kl. 13-14, håller Lantmäteriet med inbjuda gäster en webbsänd information om status i arbetet med smartare samhällsbyggnadsprocess. Under mötet får ni bland annat ta del av:
- Vad är Nationella geodataplattformen
- Status – datamängder i NGP
- Kristianstads digitaliseringsresa
- Arbetet med riksintresse
Kommande informationsmöten:
- Måndag den 3 juni, kl. 13-14
- Måndag den 16 september, kl. 13-14
- Måndag den 28 oktober, kl. 13-14
- Måndag den 9 december, kl. 13-14
Inbjudan med länk för deltagande publiceras i nyhetsbrev och på lm.se/smartsam (nytt fönster).
Vad är och hur går det i arbetet med temat administrativa och statistiska indelningar?
SCB har fått i uppdrag att leda arbetet med att tillgängliggöra administrativa och statistiska indelningar via Nationella geodataplattformen.
Administrativa och statistiska indelningar består av digitala gränser som i huvudsak utgör bas för utförande av offentlig förvaltning av olika slag. De kan även styra rättigheter till exempel gränsen för fjällnära skog och svensk ekonomisk zon. Indelningarna, till exempel län, regioner, kommuner och valdistrikt används vid olika statistikredovisningar, analyser, uppföljningar och beslutsstöd.
I nuläget har närmare 100 olika typer av indelningar som kan vara aktuella för en eller flera specifikationer identifierats, och det finns cirka 30 producenter inom temat administrativa och statistiska indelningar. Arbetet med att ta fram nationella specifikationer har pågått sedan 2003.
Låter detta intressant? Då vill du inte missa det externa informationsmötet den 22 april. Då berättar Linus Rispling från SCB mer om arbetet.
Intervju med Skogsstyrelsen
I förra nyhetsbrevet informerade vi om att Skogsstyrelsen har gjort datamängden gränsen för fjällnära skog tillgänglig på Nationella geodataplattformen (NGP). På vår webbplats finns en intervju med Agneta Jonsson, som är processledare på Skogsstyrelsen. I intervjun berättar hon om hur de har gått tillväga för att ta fram specifikationen och göra datamängden tillgänglig.
Digibarometern andra gången gillt
Örebro kommun gjorde Digibarometern för första gången 2021. När de i februari 2024 gjorde skattningen igen så fick de ett kvitto på att resan mot en obruten digital samhällsbyggnadsprocess går framåt. Men de kunde också identifiera vilket arbete som återstår. Ta del av informationen på sidan vision och nytta på vår webbplats.
Vägledning om nyttorna med digitala planbeskrivningar
Boverket har tagit fram en vägledningstext om nyttorna med digitala planbeskrivningar. Planbeskrivningar innehåller ofta en mängd information som är värdefull att ha med sig i efterföljande steg i samhällsbyggnadsprocessen och genom att göra dem tillgängliga digitalt lägger vi en grund för framtida innovation. Läs mer på Boverkets webbplats (nytt fönster).
Nyhetsbrev
Här hittar du information hur du gör om du vill prenumerera på nyhetsbrev från Lantmäteriet.