Digital samhällsbyggnadsprocess - Nyhetsbrev nr 1, 2024

Webbsänt informationsmöte – Smartare samhällsbyggnadsprocess

Du är varmt välkommen att delta i webbsändningen (nytt fönster).

Måndag den 29 januari, kl. 13-14, håller Lantmäteriet ett webbsänt informationsmöte om status i arbetet med smartare samhällsbyggnadsprocess.

Under mötet kommer vi bland annat ta upp:

  • Status i arbetet med färdplansuppdraget
  • Arbetet med kommande datamängder
  • Byggnad Nationell specifikation version 1.0 GÄLLANDE
  • Värmdö kommun informerar om test av en ny typ av nybyggnadskarta: Karta med egenkontroll

Vårterminens möten sker:

  • Måndag den 11 mars, kl. 13-14
  • Måndag den 22 april, kl. 13-14
  • Måndag den 3 juni, kl. 13-14

Inbjudan med länk för deltagande publiceras i nyhetsbrev och på lm.se/smartsam (nytt fönster).

Nationell specifikation Byggnad version 1.0 – GÄLLANDE

Efter flera års arbete är nu version 1.0 av den Nationella specifikationen för Byggnad med tillhörande vägledning och mätningsanvisningar beslutad som Gällande. Beslutet togs den 15 december 2023.

Nationell specifikation Byggnad version 1.0 – GÄLLANDE.

Beskrivning av datamängden Byggnad:

  • Specifikationen beskriver datamängden byggnad som definieras enligt plan- och bygglagen, PBL (2010:900).
  • I den nationella specifikationen hanteras hela byggnadens konstruktion oberoende av fastighetsindelningen.
  • Det är nu möjligt för kommunerna att tillgängliggöra information om byggnader som uppkommer i samband med kommunens olika beslut i bygglovsprocessen.
  • Byggnaderna har en geometrisk beskrivning i olika varianter av NS-LOD-nivåer samt information om bland annat ändamål, status, areor och geometrimetadata.

I arbetet har bland annat kommuner, Lantmäteriet och Boverket deltagit för att informationsinnehåll och informationsbehov ska motsvara samhällets förväntningar, krav och nyttja digitaliseringens möjligheter.

Dokumentation och tekniska beskrivningar:

Frågor kring specifikationen, hur man ansluter, behörigheter etc. ställs till supporten för den Nationella Geodataplattformen via geodatasupport@lm.se.

Riksantikvarieämbetet första myndighet i nationella geodataplattformen

Riksantikvarieämbetet är första myndighet att lägga ut sina datamängder i den nationella geodataplattformen (NGP), den offentliga portalen där all data för samhällsplanering ska finnas och vara åtkomlig för alla.

Läs nyheten från december 2023.

Administrativa och statistiska indelningar i NGP

Är du intresserad av arbetet med administrativa och statistiska indelningar och vill vara med i en referensgrupp? Då är du varmt välkommen att kontakta oss via smartsam@lm.se eller höra av dig direkt till maya.osterberg@lm.se.

Arbetet med att ta fram Nationella specifikationer för de datamängder som ingår i temat Administrativa och statistiska indelningar har kommit igång ordentligt. Vi har börjat arbetet med att ta fram Nationella specifikationer för fyra datamängder där SCB är producenten.

Dessa fyra datamängder är:

  • statistisk tätort och statistisk småort
  • statistiskt verksamhetsområde och statistiskt handelsområde
  • statistiskt fritidshusområde
  • demografiskt statistikområde (DeSO) och regionalt statistikområde (RegSO)

Först ut är statistisk tätort och statistisk småort, och vi behöver en referensgrupp för detta arbete under början av 2024. Strax därefter kommer övriga specifikationer att vara redo för en referensgrupp.

Mer om varje enskild datamängd (nytt fönster).

Smartare samhällsbyggnad – guide till datadrivna processer på kommunal nivå

Guide till datadrivna processer på kommunal nivå, på SKR:s webbplats (nytt fönster).

Ökad tillgång till data och teknisk utveckling skapar nya förväntningar på hur information kan användas för att planera, kommunicera och fatta beslut om hur samhället ska utvecklas. Många kommuner arbetar för närvarande med att utveckla processer på hemmaplan för att bättre kunna nyttja möjligheter med digital information.

Syftet med rapporten som SKR har tagit fram är att ge förslag på hur en kommun kan arbeta för att bygga förmåga att nyttja möjligheter med digital information som används i olika delar av samhällsbyggnadsprocessen.

Boverket tar fram föreskrifter om digitala regionplaner

I december 2023 skickade Boverket ut ett förslag till föreskrifter om regionplan på remiss, fram till den 12 april 2024 har du möjlighet att lämna synpunkter på förslaget till föreskrifter.

Den 7 februari och den 9 februari håller Boverket ett digitalt informationstillfälle med möjlighet att ställa frågor om författningsförslaget. Möte är öppet för alla och ingen anmälan krävs.

Förslag till föreskrifter om regionplan på remiss, på Boverkets webbplats (nytt fönster).

Boverket beslutade för några år sedan om föreskrifter för digitala detaljplaner och föreskrifter och allmänna råd om planbeskrivning. Det pågår just nu även ett arbete med att ta fram föreskrifter om digitala översiktsplaner.

Nu utökas detta med digitala regionplaner och syftet med föreskrifterna är att skapa gemensamma grundförutsättningar för att underlätta övergången till en obruten digital samhällsbyggnadsprocess.

Nya e-tjänster inom bygglov tack vare digitala detaljplaner

Nu digitaliseras även de befintliga detaljplanerna i Nacka – något som kommer göra livet enklare för alla som vill bygga ut eller bygga nytt i kommunen.

Nya e-tjänster inom bygglov tack vare digitala detaljplaner, på Nacka kommuns webbplats (nytt fönster).

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrev från Lantmäteriet.