BAL och ABT - Nyhetsbrev 2024:3

Uppsägning av ABT-avtal och kommande förändringar

Nuvarande ABT-avtal gäller fram till 31 december 2024. Uppsägningen av avtalen har skickats ut till samtliga kommuner som idag har ABT-avtal.

I samband med införandet av värdefulla datamängder kommer Lantmäteriets avtal att förändras.

Löpande redovisning av status för respektive avtal. 

Nytt avtal fr.o.m. 1 januari 2025

Arbete pågår för att ta fram ett nytt avtal som kommer börja gälla från och med 1 januari 2025. Information om kommande avtal sker via referenskommunträffar samt information som läggs ut på Lantmäteriets webbplats.

Avtalsuppföljning

Under september månad jobbar vi med avtalsuppföljningen. Ni som hade brister vid avtalsuppföljningen i februari kommer att få ett mail om ni är godkända eller om ni har kvarstående brister. Eftersom nuvarande ABT-avtal är uppsagt från 31 december 2024 kommer ingen åtgärd att vidtas.

LINA-utbildning

Har ni en ny kollega på kontoret som ska jobba med LINA? Vi kommer att ha en grundutbildning via Skype, den 13 november kl. 10-12.

Om ni vill delta, skicka ett mejl till ajourhallning-bal@lm.se.

Rensning av LINA-behörigheter

Under september har vi genomfört en genomgång av behörigheter i LINA. Vi tackar alla som återkopplat på utskicken, som skickats till avtalsansvarig. Och påminner de som inte återkopplat, att vi önskar ert svar senast den 30 september.

Tjänstebaserad uppdatering

Förändrade webbadresser

Vid kontraktsreleasen i juni 2024 ingick avsnittet ”Förändringar i url (webbadress) för Lantmäteriets tjänster inom Tjänstebaserad uppdatering.”

De nya url:erna lanserades november/december 2023 och fram till kontraktsreleasen fanns en omstyrning av trafiken från dom gamla url:erna till dom nya. Detta för att ge alla systemleverantörer tid att uppdatera sina system och få ut en ny version till sina kunder.

Lantmäteriet har uppmärksammat att trafik fortfarande förekommer mot dom gamla url:erna och vi har meddelat systemleverantörerna att omstyrningen stängs ner 14 oktober. För att undvika driftstopp bör ni försäkra er om att ert system använder de nya url:erna.

Ärende

Är ni en Tjänstebaserad kommun som ännu inte gått i drift med Ärende?

Ärenden återfinns i LINA under ”Utredningsfall” i bristmenyn och till ärende hör:

  • Fastighetsbildningsärende
  • Folkbokföringsärende
  • Kassaregisterärende
  • Övrigt utredningsfall

Vi vill påminna er om att regelbundet se över era ärenden i LINA.

Finns det fastighetsbildningsärenden där adresser eller byggnader behöver flyttas till en annan fastighet?

Finns det folkbokföringsärenden som behöver åtgärdas så en invånare kan folkbokföras på en adress osv?

Om handläggningen av de olika ärendena i vår handbok om LINA.