Riskbedömning av öppna geodata

17 september 2024

Under 2024 deltar Lantmäteriet i ett samverkansprojekt med flera andra myndigheter för att ta fram en metod för riskbedömning inför genomförandet av EU:s öppna data-direktiv. Projektet intresserar sig bland annat till att hitta bedömningsmetoder då öppna geodata från olika källor läggs ihop.

I början av sommaren genomfördes en workshop med representanter från Lantmäteriet och FOI för att utveckla och testa metoder för riskbedömningar vid tillgängliggörande av öppna geodata. Syftet med workshopen var att skapa en metod för offentliga aktörer att gemensamt bedöma riskerna med att göra geodata tillgängliga som öppna data.

– Under workshopen testade vi om metoden fungerade utifrån ett visst analysobjekt, som vid det här tillfället var ortofoton. Vi diskuterade sårbarheter, konsekvensanalys, riskbedömning och dokumentation, berättar Minna Severin, projektledare på FOI.

Undersöker risker vid aggregering av olika data

Bakgrunden till arbetet är en förstudie som genomfördes på uppdrag av Lantmäteriet 2023 som kartlade möjliga hot och risker rörande öppna geodata. Vid bedömningen ska risker som kan uppstå vid aggregering av flera olika öppet tillgängliga datamängder beaktas.

– Vi förväntar oss att detta arbete kommer att leda till en mer enhetlig och konsekvent metod för riskbedömningar, som kan användas av offentliga aktörer i samverkan. Resultatet från workshopen var mycket lovande och vi ser fram emot att fortsätta utveckla metoden tillsammans med de andra myndigheterna, säger Sofia Stjernlöf, enhetschef på Lantmäteriets marknadsenhet.

Lantmäteriet och FOI kommer att fortsätta arbetet med att finslipa metoden och förväntar sig att den ska vara färdigställd inom det kommande året.

– Det är viktigt att vi involverar bredast möjliga kompetens vid riskbedömningarna för att säkerställa att alla aspekter beaktas, avslutar Maria Ciepielewska, informationssäkerhetschef på Lantmäteriet.