Norsk minister med och inspekterade riksgränsen

4 september 2024

Efter fyra års omfattande arbetet med att se över riksgränsen mellan Sverige och Norge var det 29 augusti 2024 dags för en slutinspektion. En delegation från norska Kommunal- och distriktsdepartementet, under ledning av kommunal- och distriktsminister Erling Sande, deltog i delar av inspektionen.

Inspektion konstaterade en välröjd gränsgata i terräng med god tillväxt

29 augusti 2024 genomförde ländernas gränskommissioner en inspektion av några gränsmärken och gränsgatan i norra Jämtland. Det gjordes även ett fältbesök hos Jørgen Pedersen, Rickard Jäderberg, Emil Mårtensson och Joel Jaktås, vilka håller på att slutföra röjningen av gränsgatan. Då tillväxten är god även i jämtländska skogar, så är röjningen ett slitsamt arbete. Ett mer löpande underhåll av den nu välröjda gränsgatan är önskvärt.

– Bägge länderna har planerat och genomfört röjningen av gränsgatan på ett föredömligt sätt, utfört noggranna mätningar samt diskuterat och funnit bra lösningar på både stora som små utmaningar, säger den norska kartverkschefen Johnny Welle som även leder den norska gränskommissionen.

– I arbetet har vi mätt in allt med satellitteknik, så nu finns det en exakt digital kopia av riksgränsen som man i framtiden kommer kunna använda som en digital tvilling, tillägger Lantmäteriets generaldirektör Susanne Ås Sivborg.

Ministerbesök

Vid riksröse 185B utanför Valsjöbyn gjordes ett längre stopp. Inspektionen här skedde under lite mer ceremoniella former då den besöktes av en delegation från norska kommunal- och distriktsdepartementet, under ledning av kommunal- och distriktsminister Erling Sande.

– Att underhålla riksgränsen är viktigt för relationen mellan våra länder, säger Erling Sande, norsk kommunal- och distriktsminister.

I samband med inspektionen av riksröse 185B beskrev Dan Norin riksgränsen för bl.a. Susanne Ås Sivborg, Johnny Welle och den norska kommunal- och distriktsministern Erling Sande. Bild: Kartverket.

Arbetet ska dokumenteras

Syftet med översynen är att säkerställa en aktuell och tydlig redovisning av riksgränsens läge och hur den är markerad. Det är av stor vikt att allmänheten respekterar riksrösena och gränsgatan, då dessa är skyddade. Under resterande del av 2024 återstår att sammanställa all information och att producera den slutliga dokumentationen som ska överlämnas till regeringen.

Under fältarbetet för översynen av riksgränsen mellan Sverige och Norge 2020–2024 har personal från Lantmäteriet och norska Kartverket gemensamt restaurerat, gulmålat och mätt in samtliga 642 riksrösen och andra gränsmärken samt röjt upp den fem meter breda gränsgatan. De regelbundna översynerna sker ungefär vart 25:e år i enlighet med Strömstadstraktaten från 1751.

Händelsen bevakades av både norska och svenska media. Se mer i SVT Jämtland (nytt fönster).

Mer information om översynen av riksgränsen mellan Sverige och Norge.