Internationellt möte om postglaciala förkastningar på Lantmäteriet

26 september 2024

Ett internationellt symposium om postglaciala förkastningar hölls på Lantmäteriet den 11–13 september. På mötet samlades europeiska forskare för att diskutera de senaste forskningsresultaten, där Lantmäteriets senaste laserskanningsdata har bidragit till ett genombrott.

– Att veta när och var en så kallad postglacial jordbävning inträffade hjälper oss att utveckla bättre landhöjningsmodeller för vår och andras verksamhet. Därför följer vi forskningsresultaten noggrant och bidrar gärna till den grundläggande forskningen, säger Holger Steffen, medarrangör och forskare vid Geodesienheten på Lantmäteriet.

Symposiet organiserades gemensamt av Lantmäteriet, Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) och Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB). Programmet var uppdelat i en föreläsningsdag, en diskussion om databaser samt en exkursion till den nyupptäckta Mörtsjö-förkastning nordöst om Vallsta.

– Det har hänt mycket inom detta forskningsfält de senaste tio åren, särskilt tack vare Lantmäteriets laserskanningsdata. Nya förkastningar har upptäckts i Sverige, och dessutom har läge och längd för alla kända förkastningar justerats, säger Rebekka Steffen, också forskare på Geodesienheten.

En annan intressant reflektion från mötet var att Lantmäteriets tjänst "Min karta" har fått mycket uppskattning från svenska myndigheter.

– Alla svenska kollegor har installerat den, och särskilt våra kollegor på SGU använder den varje dag", konstaterar Holger Steffen.