
För att tillgängliggöra en datamängd via NGP behöver du behörighet att använda NGP:s API:er. Här hittar du information om hur du hanterar behörigheter i API-portalen. Vi beskriver även hur du tekniskt tillgängliggör information samt vad du behöver tänka på vid borttag av information.
Hantera behörigheter i API-portalen
För att tillgängliggöra en datamängd behöver du skapa behörighetsnycklar för åtkomst till NGP:s olika API:er. Det gör du i Lantmäteriets API-portal. Behörighetsnycklarna använder du för att konfigurera ditt system som ska kommunicera med NGP.
API-portalen finns i både produktions- och verifieringsmiljö. Båda miljöerna fungerar på samma sätt och det är samma inloggningsuppgifter till båda miljöerna.
Följ vår guide för att sätta upp åtkomst till API:erna i NGP (pdf, nytt fönster)
API för producent
I tillgängliggörandeprocessen används API:erna Uppladdning och Uppdatering. Uppladdning används för att tillgängliggöra refererade webbresurser. Uppdatering används sedan för att ladda upp domänobjekt.
Geodatakatalog Uppladdning - ladda upp resurser
- Geodatakatalog Uppladdning - ladda upp resurser (html, nytt fönster)
- Geodatakatalog Uppladdning - ladda upp resurser (yaml, nytt fönster)
Geodatakatalog Uppdatering - ladda upp domänobjekt
- Geodatakatalog Uppdatering v1 (html, nytt fönster)
- Geodatakatalog Uppdatering v1 (yaml, nytt fönster)
Tillgängliggörandeprocessen
Vid tillgängliggörande av data finns det fyra huvudsakliga steg:
- Tillgängliggöra refererade webbresurser
- Ladda upp domänobjektet
- Validera domänobjektet (utförs av datavärd)
- Gör domänobjektet sökbart (utförs av datavärd)
Tillgängliggöra refererade webbresurser
Om domänobjekt som ska laddas upp refererar till så kallade webbresurser, till exempel filer som inte är en del av domänobjektet, ska dessa tillgängliggöras först. Exempel på webbresurser är beslutshandlingar i PDF-format, en grundkarta eller en tjänst som vid anrop returnerar en fil. Du tillgängliggör refererade webbresurser genom att ladda upp dem till datavärden eller genom att tillgängliggöra dem på egen hand.
Om du använder datavärden för att tillgängliggöra webbresurserna laddar du upp dem till geodatakatalogen genom att skapa resurser och ladda upp filer via API:t Uppladdning.
Om du tillgängliggör webbresurser på egen hand ansvarar du för att de har beständiga och unika identifierare (länkar). Om du inte kan eller vill ansvara för det kan du ta hjälp av datavärden. Du använder då API:t Uppladdning för att skapa resurser och registrera eftersändning till webbresurser. Inga filer laddas upp till datavärden.
Ladda upp domänobjekt
Du tillgängliggör domänobjekt genom att ladda upp dem till datavärden. De blir då tillgängliga att hämta via sin objektidentitet och sökbara, genom att datavärden indexerar dem.
Processen för att ladda upp domänobjekt består av följande steg:
- Registrera en mottagning
- Registrera de förändringar som ska göras
- Ladda upp domänobjekt motsvarande de registrerade förändringarna
- Kontrollera status på mottagningen
- Vid behov, hämta valideringsrapporter och åtgärda fel
I samband med uppladdningen sker en validering. Eventuella felaktigheter hos ett domänobjekt måste åtgärdas innan det blir tillgängligt. Kontrollera mottagningens status efter uppladdning av domänobjekt. Om status är ”valideringsfel” hämtar du valideringsrapporten för de domänobjekt som inte godkänts, åtgärdar felen och laddar upp dem på nytt.
Observera att producenten har det yttersta ansvaret för att dataproduktspecifikationen för den aktuella datamängden uppfylls, och att alla krav i specifikationen inte nödvändigtvis kontrolleras av valideringstjänsten.
Borttag av domänobjekt och webbresurser
Generellt sett ska domänobjekt och refererade webbresurser inte tas bort. De ska dock tas bort om de tillgängliggjorts av misstag, eller innehåller uppgifter som inte får tillgängliggöras enligt tecknat avtal.
Borttag av domänobjekt
Ett domänobjekt som har nått sista stadiet i sin livscykel kan fortfarande vara intressant. Eventuella regler för när domänobjekt ska och får tas bort finns i respektive dataproduktspecifikation/informationsspecifikation.
Borttag av refererade webbresurser lagrade hos datavärd
Flera domänobjekt kan referera till en fil, eventuellt utom kontroll av den som äger filen. För att undvika att länkar inom NGP bryts är det föredraget att datavärden hanterar borttag.
Om en fil inte längre används (om inget domänobjekt refererar till filen) kan datavärden automatiskt rensa bort den.
Borttag av eftersändning till refererade webbresurser
Borttag av eftersändning kan bryta länkar som finns i domänobjekt, eventuellt även i domänobjekt som den som äger webbresursen inte har kontroll över. Var därför försiktig med att ta bort eftersändningar.