Pris till bästa examensarbete i fastighetsrätt

10 October 2024

Emma Strindlund tilldelades utmärkelsen Bästa examensarbete inom fastighetsrätt för sitt examensarbete Sakägare vid överföring av andel i samfällighet. Priset delas ut under Samhällsbyggnadsdagarna på Cirkeln i Stockholm den 9–10 oktober.

Emma Strindlund.

Emma Strindlunds arbete utgår från ett ärende som har blivit väldigt omdiskuterat bland förrättningslantmätare:

– Jag sommarjobbade på Lantmäteriet i Östersund sommaren 2023 med ett ärende som då diskuterades väldigt mycket bland mina kollegor. En av dem föreslog att jag skulle skriva om detta i mitt examensarbete.

Examensarbetet har sin utgångspunkt i ett rättsfall som berörde en samfällighet i Lysekils kommun. Lantmäteriet beslutade att överföra andelar från fyra fastigheter till fyra andra fastigheter som inte var delägare i samfälligheten sedan tidigare.

Övriga delägare fick dock inte någon information om detta. Högsta domstolen upphävde Lantmäteriets beslut och slog fast att samtliga delägare ska ses som sakägare, och därmed informeras, när en andel i en samfällighet överförs.

– Examensarbetet lyfter fram svårigheterna med att följa rättspraxis och pekar på behovet av tydligare riktlinjer hos Lantmäteriet, berättar Emma Strindlund.

Ur juryns motivering

”Författaren har redovisat konkreta förslag för arbetsmetodik, utformning av ställningstagande och beslut på det valda ämnet som kan underlätta lantmäterimyndigheternas handläggning och därigenom begränsa den ekonomiska bördan för såväl samhället som för den enskilde sakägaren.”

Lantmäteriet utser pristagaren samt står för prissumman på 15 000 kronor.

– Det känns otroligt roligt att bli uppmärksammad på det här sättet. Det är ett erkännande av arbete och tid som jag har lagt ner på att fördjupa mig i ämnet, säger Emma Strindlund.

Emma Strindlunds examensarbete: Sakägare vid överföring av andel i samfällighet (nytt fönster).

Contents of this page may be automatically translated, we take no responsibility for the accuracy of the translation. Feel free to contact our customer support centre if you have any questions.

Read more about our website